Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Věhlas ryzlinku z Mosely

    Moselský ryzlink slavný skoro jako šampaňské

    Přestože prim ve vinařství drží dlouhodobě Francie, ani ostatní vinařské státy jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko či Německo nejsou žádnými drobečky. Právě v Německu je nejvyhlášenější moselské bílé víno z odrůdy Riesling (Ryzlink). Právem se tomuto vínu přezdívá Ryzlink Rýnský – král moselský. Historie německého vinařství patří k nejstarším na světě – vinařství Schloss Vollrads je staré cca 2000 let a je považováno za vůbec nejstarší na světě. V německé produkci vín převažují bílá vína a největší podíl má zde odrůda Riesling, která tvoří 2/3 produkce. Celková plocha vinic zde činí 100000 ha.

    Ryzlink Rýnský s typickými tóny meruněk na břidlicových svazích

    Jednou z německých vinařských oblastí je právě Mosel na jihozápadě Německa. Mezi další oblasti patří například Rheinhau, Nahe, Baden či Pfalz. Údolí řeky Mosely je jedním z nejvhodnějších regionů k pěstování vína a proto má místní Ryzlink Rýnský nejvyšší kvalitu. Patří mezi tichá bílá vína. Unikátní mikroklima s dostatečnou vlhkostí v údolí řeky spolu s břidlicovým podložím dává ty nejlepší podmínky, ve kterých se rodí Ryzlink Rýnský se svými typickými meruňkovými tóny. Řeka Mosela se klikatí mezi strmými svahy osázenými vinohrady a kromě výborného vína nabídne tak báječné možnosti poznávání tohoto kraje.

    Moselský ryzlink k dostání suchý i sladký, samozřejmě ve kvalitě QmP

    Odrůda Riesling je charakteristická malými hrozny dozrávajícími těsně u sebe a dozrává mezi posledními z odrůd. Sníh v této oblasti roztává na jaře poměrně pozdě, avšak réva vše rychle dožene díky podloží, hřejivému slunci a stálé potřebné vlhkosti od řeky. Moselský ryzlink nabídne vína suchá (trocken), polosuchá (halbtrocken) i sladká (süss), která se liší obsahem zbytkového cukru v g/l. U suchých vín by obsah neměl překročit 12 g/l zbytkového cukru. Co se kvality týče, Ryzlink Rýnský je přívlastkové víno s daným ročníkem a vinařstvím a spadá tak do kategorie QmP (Qualitätswein mit Predikat). Vína z okolí Rýna se také označují neoficiálním značením Liebfraumilch. Tato vína patří mezi sladká s více než 50 g/l zbytkového cukru, ale zároveň obsah alkoholu je nižší, cca do 10 %.

    Ukázkou historie moselského vinařství i celého Německa je město Trier

    Moselská vína se právem mohou rovnat nejkvalitnějším vínům Francie či Itálie. Německé vinařství má nejen v údolí Mosely velký a dlouholetý význam. Odkaz historie ukazuje také patrně nejstarší německé město Trier (Trevír) ležící právě v této oblasti.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink