Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Jak se servíruje a degustuje moselské víno

    Podávání vína a degustace má svá pravidla

    Víno je vzácný dar z hroznů, to Vám poví každý vinař, který ve vínu vidí nejen práci, ale také hrdost a spokojenost nad dobře vyrobeným kvalitním vínem. Každé víno má svá pravidla pro podávání a degustace se taktéž řídí určitými zvyklostmi.

    Pro každou barvu vína jiná typ sklenice

    Asi snad každý ví, že vína dělíme na bílá, červená a růžová. Každé z nich má svá specifika co se podávání týče. Můžeme samozřejmě víno nalít do jakékoli sklenice či vrcholem barbarství je kelímek. Začněme proto u sklenice. Víno obecně naléváme do sklenic tvaru tulipánu. Obvykle jsou to sklenice čiré, tenkostěnné a nijak nebroušené. Ve sklenici musí vyniknout, zejména jeho přirozená barva. U sklenic se doporučuje délka stopky maximálně 5 cm a celková délka minimálně 15 cm. Sklenice mohou být také broušené s různými ozdobami a hodí se pro slavnostnější okamžiky. Skleničky na víno jsou přizpůsobené standardní „třetince“, tedy 0,33 l. V případě červeného vína bývají i objemnější.

    Červená vína jsou obecně hutnější a jejich chuť plnější. Jejich plnost umocníme nalitím do baňatějších sklenic. Plnou chuť tak můžeme vnímat i očima. Sklenice na červené víno může mít mírně uzavřené okraje.

    Bílá a růžová vína jsou lehká. A k lehkosti patří štíhlost. Proto také skleničky na bílé víno nebo rosé jsou užší. Lépe tak vynikne lehkost vína. Totéž platí podobně pro šumivá vína, nejen šampaňské, ale i jiné sekty. Podávají ve velmi úzkých sklenicích a setkáme se s typem „flétna“, který je opravdu úzký a u hrdla se pouze zvolna rozšiřuje. V úzkých skleničkách si vychutnáme svěžest, lehkost a jiskrnost vína, kterou v případě sektů umocní bublinky.

    Bílé a rosé podáváme chlazené, červené víno má mít pokojovou teplotu

    Také teplota podávání je důležitá a opět souvisí s hutností vína. Zatímco červená vína se doporučuje podávat při pokojové teplotě či o něco nižší, bílá vína se mají podávat chlazená. Ideální teplota podávání je u červeného vína 14 až 20° C a u bílého od 7 po 11° C. Nezbytným pomocníkem pro bílá vína je lednička, kterou můžeme koupit kromě běžné přímo jako domácí vinotéku. Růžová vína se podáváním řadí podobně jako bílá, takže také chlazená. A u sektů platí to samé. Vychladit víno lze v zimním období také například na balkoně, ovšem pozor na mráz.

    Při degustaci hlavně nikam nespěchejte, dopřejte vínu čas

    Řízené degustace vína mají také svá pravidla. Především – nespěchejte a víno si vychutnejte všemi smysly. Víno má potěšit nejen chutí, ale také zaujmout barvou a poslechněte si také zvuk nalévání do sklenice. Při degustaci se víno pije po malých dávkách, rozhodně není cílem vypít půl lahve. Degustace je obřad, u kterého je smyslem vychutnat víno všemi smysly. K tomu Vám zkušený vinař poví vše o daném víně, jeho pěstování, odrůdě, sběru a dalších charakteristikách. S přibývajícím počtem degustací budete schopni rozlišovat ve víně jemnější nuance jednotlivých druhů. A zasněte se nad tím, jak réva zraje na vinicích, ze kterých tento dar vznikl.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink