Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Snoubení vína s gastronomií

     

    Jídlo jako partner k vínu

    Víno je doplňkem jídla nebo naopak. Každopádně vína si můžeme vychutnávat společně s jídlem a obojí se bude skvěle doplňovat. Jak však správně vybrat dobrou kombinaci? Ne každé jídlo je nejlepší volbou ke každému druhu vína. Obecně platí, že k suchým vínům se doporučují kořeněnější a pikantnější pokrmy, ke sladkým vínům zase dezerty a jemné omáčky a sýry.

    Teplota podávání ovlivní také výběr jídla k vínu

    Je rozdíl už jen v teplotě podávání vína – červené podáváme v přibližně pokojové teplotě a bílá či růžová podáváme chlazená. A to také ovlivňuje výběr toho, co je k danému vínu lepší. Červená vína jsou obecně hutnější a jejich chuť plnější a hodí se proto k hutnějším jídlům. Naopak k lehkým bílým a růžovým vínem zase doporučujeme lehčí pokrmy. Lehčí pokrmy jsou vhodnější také k šumivým vínům.

    Červená vína se plně snoubí se zvěřinou, tučnějším masem a šípkovou omáčkou

    Dobrou volbou pro červená vína je spojení s masitými jídly. Červené víno můžeme podávat s hovězím, tučnějším vepřovým a také se výborně hodí ke zvěřině, například bažant na víně. Červené víno také skvěle doplní chuť kořeněnějších a pikantních jídel, jako steak a též je dobrým partnerem k plísňovým pikantnějším sýrům. Mezi omáčkami doplní červené víno skvěle šípková omáčka, guláše či ragú.

    Lehčí bílá a růžová vína chtějí lehčí jídla jako jemné sýry a smetanové omáčky

    Naopak pro bílá vína volíme lehčí jídla. Ideální jsou jemnější sýry jako například mozzarella  a čerstvé sýry typu cottage. Také ke kozímu sýru se bílé víno znamenitě hodí. Bílé víno delikátně doplní také orientální pokrmy a jídla těstovinová se smetanovými omáčkami. Dobrou volbou k bílému vínu jsou také mořské plody. Avšak jako u červeného vína, můžeme doplnit i bílé plísňovým sýrem typu roqueforte či naše niva, avšak svou pikantnější příchutí se hodí pro suchá (trpčí) vína. Ke sladkým vínům volíme raději jemnější jídla, méně kořeněná. Podobné kombinace si můžeme dovolit i v případě růžového vína, výborné bude sladění rosé a lososa. Také pokrmy z bílého masa jsou vhodné, např. kuřecí a ryby. Sladká vína jsou také ideálním doplňkem dezertů.

    Jahody k sektům nejsou tak ideální, jak lahodí očím

    Velmi často je nabízena oku lahodící kombinace čerstvých jahod a sektu. Avšak profesionálové radí nemíchat. Nevychutnáte si plně ani jedno. Chcete-li přesto si dopřát k šumivému vínu ovoce, volte sladké aromatické druhy ovoce. Případně zvolte ovoce v nějakém dezertu nebo zákusku.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink