Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Bílé víno od Mosely - špička německého vinařství

     Bílé víno od Mosely je zárukou kvality, patří ke špičce německého vinařství

    Bílé víno je svěží a lehké. Míst, kde najít kvalitní bílé víno je mnoho, například Francie, Itálie či třeba u nás na Moravě. Velmi ceněná jsou také vinařství německá, mají nejvyšší podíl biovín a zdejší historie sahá 2000 let zpátky. Jedním z nejúrodnějších v Německu je oblast kolem řeky Mosely, kde se rodí věhlasné Moselské bílé víno. Produkci zde tvoří mnoho odrůd a místní bílé víno je opravdu unikátní a považováno za jedno z nejkvalitnějších, hrdě se může rovnat s francouzskými víny. Bílé víno je zde dominantní oproti červenému a právě odsud pochází vůbec první rýzlinky, odrůda, která je v celém Německu nejvíce pěstovaná.

     

    Bílé víno má zde mnoho odrůd, všechna vína však špičkové kvality, mnohá velmi vzácná

    Rýzlink neboli Riesling je nepochybně nejhlavnější zdejší odrůdou. Bílé víno Riesling je zde nabízeno v kvalitě QbA (Qualitätswein bestimer Anbaugebiete) či jako Spätlese neboli pozdní sběr coby přívlastkové víno (QmP, Qualitätswein mit Predikat). Můžete si vybrat Riesling suchý (trocken) nebo poloslaný (lieblich). Riesling je charakteristický malými hrozny a dozrává mezi posledními – je zde dlouho sníh, ale kvalitní podloží a slunce to dožene. Mezi další odrůdy patří Elbling, které si můžete vychutnat jako suché nebo polosuché v různých variacích, například s tóny meruněk a jablek k pikantním jídlům nebo ke grilování a bílému masu. Zapomenout nesmíme ani na odrůdu Grauburgunder – šedé burgundské, které dává moselským vínům další punc kvality, a jsou oceněna pečetí Charta Schengen Prestige, která se udává jen několika málo vinařům v Německu, Francii a Lucembursku.

    Z vinic Perler Hasenberg si odnesete bílé víno zpečetěné kvalitou, právě zde se Grauburgunder – šedé burgundské rodí. Pochutnat si můžete u této odrůdy i na přívlastkových vínech. Také zdejší Weissburgunder – bílé burgundské neboli Rulandské bílé patří ke kvalitám zdejší produkce a nabízí znamenité bílé víno s typickou moselskou kyselinkou, která navodí jeho lehkost. Specialitou je zdejší bílé víno ze staré révy, to propůjčuje vínu typické nezaměnitelné aroma a tóny zralých hrušek. Typickou odrůdou oblasti Mosel je také Auxerrois, jejíž název pochází od města Auxer v Burgundsku. Je odrůdou pěstující se na pouze na 150 hektarech v Německu a proto je velmi vzácná. Bílé víno Auxerrois má jemnou ovocnou chuť a opět má i variantu ze starých hroznů (Alte Reber). Posledním zástupcem místních odrůd je Müller Thurgau – toto odrůdu možná znáte, ale právě zde má největší věhlas a kvalitu pro bílé víno. Zdejší Müller Thurgau získal také mnoho ocenění.

     

    Oblast Mosel Vám nabízí bílé víno, které je pokladem německého vinařství, každá odrůda je jedinečná

    Ať již zvolíte kteroukoli odrůdu moselského vína, vždy se Vám dostane do rukou bílé víno, které je pokladem německého vinařství spolu s historií z dob starověku. Víno zde má svou tradici, kvalitu a dlouhou historii. Bílé víno z oblasti Mosel je zárukou jedinečného zážitku pro všechny milovníky vína.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink