Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Německé odrůdy vína

     Německé odrůdy vína mají co říct i těm nejnáročnějším zákazníkům

    Přestože německé vinařství není ve světě tak proslulé jako například vína francouzská, italská či argentinská, historie vinařství v Německu je stará více než 2000 let. Například vinařství Schloss Vollrads je považováno za vůbec nejstarší světově. Rozvoj zdejšího vinařství počal ve středověku, především v 16. století. Přibližně před 40 lety se německé vinařství stávalo stále větším, zejména evropským pojmem a odstartovala éra sladkých vín Liebfraumilch. Snad nejznámější německou odrůdou je pak Riesling, tedy u nás pod jménem ryzlink.

    Německá klasifikace vín

    Podobně jako v ostatních zemích, například Francii, Španělsku či Itálii, platí obdobný systém klasifikace kvality německých vín. Podobně jako Itálie stanovuje špičkové kvality dle DOC a DOCG dle původu a odrůdy či Francie se svým AOC, v Německu platí tento systém:

    • Tafelwein (stolní víno bez označení)
    • Landwein (značí pouze původ v Německu)
    • QbA (Qualitätswein bestimer Anbaugebiete) čili jakostní vína
    • QmP (Qualitätswein mit Predikat) přívlastková vína

    Jiný systém německé klasifikace vín podává tento systém:

    • Classic – kvalitní suchá vína z odrůd typických pro regiony
    • Selection – suchá vína z nejlepších vinic Německa
    • Erstes Gewächt – nejlepší VDP vína regionu Rheingau
    • Liebfraumilch – vína z okolí Rýna

    Na tento německý systém pak navazuje podobný systém rakouský.

    Odrůdy německých vín je celá řáda, 2/3 celkové produkce tvoří Riesling

    V Německu se setkáme dle regionů s různými odrůdami bílého i červeného vína s různým obsahem zbytkového cukru – trocken (suchá), halbtrocken (polosuchá), lieblich (poloslaná) a süss (sladká). Víno se pěstuje ve více regionech, zejména v jižní části Německa v regionech Mosel, Rheingau, Pfalz či Baden.

    Mezi bílými víny dominuje německé produkci zmíněný Riesling. Například Nahe Riesling, Rothlai Riesling, leiwener Klostergarten Riesling a další. V nabídce německého vína najdeme však také například Rulandské modré, Pinot Noir, Rulandské bílé či Rulandské šedé. Moselská vína jsou světově proslulá. Německé vinařství není ani trochu jednotvárné a fádní a skrývá v sobě dlouholetou historii a tradice pěstování vinic v úrodných vinařských krajích. V nabídce jsou rovněž ledová a slámová vína (Eiswein und Strohwein)

    Celková produkce ze všech 13 vinařských regionů činí 66 % bílých vín a 34 % červených vín. Riesling je zastoupen ve 2/3 celkové produkce. V Německu se silně dbá také na bioprodukty a to odráží také fakt, že 1 % vyrobených vín jsou biovína či organická vína, která zaručují vůbec nejvyšší možnou zcela přírodní kvalitu vinic. Celková plocha vinic zde činí 100000 ha.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink