Kategorie

    Reklama 1
    BIO vína

    Hrady a zámky na Mosele

    Za věhlasným moselským vínem mezi hrady

    Německé vinařství není ve světě tak proslulé jako například vína francouzská, italská či argentinská. Přesto se může Německo právem zařadit mezi vinařské velmoci, historie zdejšího je stará více než 2000 let. Například vinařství SchlossVollrads je považováno za vůbec nejstarší světově. Rozvoj zdejšího vinařství počal ve středověku. Mnohá německá vína jsou kvalitou naprosto srovnatelná se špičkovými francouzskými víny. Jedním z důkazů je věhlasné moselské víno pocházející z oblasti údolí řeky Mosely. Údolí této řeky kromě vína také vyzývá k výletům k romantickým hradům a zámkům.

    Hlavní odrůdou německého vinařství je Riesling (Rýzlink) a většinu produkce tvoří bílé víno. To je také charakteristické pro moselské víno. Oblast Mosel, jedna ze 13 německých vinařských oblastí pojmenovaná po stejnojmenné řece, která pramení ve Francii a je hlavním přítokem Rýna. Tato oblast je nejstarší německou vinařskou oblastí. Právě odsud pochází první německé rýzlinky, jejichž pěstování se poté rozšířilo do dalších regionů Německa. Při putování nás budou provázet mnohé památky, zejména hrady. Na soutoku Rýna a Mosely je významný památník DeutschesEck (Německý roh). Jedná se o jezdeckou sochu císaře Viléma I. vytvořená na počest sjednocení Německa koncem 19. století.

    Hrady, kam se podíváš

    Region můžeme nazvat oblastí vinic, lesů, starých městeček a vesnic. Oblast nabízí kromě věhlasného vína možnosti výletů s návštěvou spousty malebných vesniček s typickou architekturou a také četné hrady a zámky. Právem lze tuto oblast označit za nejhezčí kout Německa, navíc se odtud můžeme vydat do Lucemburska či Francie. Cestou navštívíme několik monumentálních hradů a ocitneme se jako v pohádce uprostřed lesů a všudypřítomných vinic, které plodí hrozny pro moselské víno. Nenechme si ujít ani festival vína ve Bernkastel-Kues. Krajina je také ideální k cyklovýletům.

    Za nejhlubší historií Německa do Trevíru

    Za zmínku rozhodně stojí patrně nejstarší město Trevír (Trier), založené Římany. Město leží nedaleko lucemburské hranice. Právě zde se nachází impozantní románská brána Porta Nigra (Černá brána). Nese přívlastek černá, přestože byla postavena ve 3. století ze světlého pískovce, který však vlivem času a podmínek ztmavnul. Kromě této brány zde také najdeme katedrálu sv. Petra, která má za sebou historii více než 1700 let. Město bylo hrdě pokládáno za „Druhý Řím“. Trevír založil císař Augustus 16 let před Kristem. V 5. Století mělo město neuvěřitelných 50 tisíc obyvatel, čímž se řadilo mezi nejvýznamnější města. V pozdějším středověku se město dále rozrůstalo a dostávalo barokní styl. Po druhé světové válce byl Trier značně poškozen. Dnes je to moderní město s více než sto tisíci obyvateli, ale zachovává se všechny důležité historické památky – bránu Porta Nigra, palác a katedrálu. Najdeme zde také ruiny římských lázní, dnes je tato památka součástí seznamu UNESCO.

    Toulky po starých hradech

    Mezi nejznámější zdejší hrady patří Metternich, Eltz či Reichsburg.Eltz je zařazován mezi nejkrásnější hrady v Německu. Nachází se mezi městy Koblenz a Trier. Jeho stavba probíhala po 4 staletí, od 12. do 16. století. Díky tomu se zde vystřídaly mnohé slohy – od románského po baroko. Hrad je tak ukázkou unikátní propojení času v různých stylech. Hrad má nespočet věží a věžiček s do sebe vloženými vikýři a arkýři. Také hrad ReichsburgCochem se pyšní více než tisíciletou historií. Hrad byl koncem 17. století zničen Francouzi a ve 19. století kompletně renovován. Mezi další hrady patří zřícenina Metternich, hrad Thurant, Landshut, Pyrmont a další. Údolí Mosely můžeme nazvat muzeem pod širým nebem od Římanů po novověk.

    Moselské víno v číslech

    Místní vinařství přináší také několik zajímavostí. Například to, že je zde nejstrmější vinice Evropy (BremmerCalmont) se sklonem až 55° a je 380 metrů vysoká. Ve 125 vinařských obcích sídlí na pět tisíc vinařství a celkem oblast obhospodařuje cca 70 milionů keřů vinné révy s celkovou plochou vinic 9300 hektarů. Z těchto všech čísel musíme usoudit, že zdejší vinařství není žádným „drobečkem“, ale významnou vinařskou oblastí nejen pro Německo. Kvalitu zdejšího vína nejlépe ochutnáme při degustací v místních sklepích, kterou můžeme zakončit putování po místních památkách.

    Přihlášení
    Musíte vidět...
    Vyzkoušejte degustační balíček jen za 1365Kč

    Schmidt Sohne ryzlink